Tompoucen

Naast alle lekkere taarten en cupcakes die Rudolph in zijn ‘bakery’ bakt, kwamen er ook tompoucen voorbij. We zijn er thuis dol op en vroeger toen ik een jaar of 10 was, mocht ik zo nu en dan in het weekend met een ‘kant en klaar bouwpakket’ tompoucen maken. Erg leuk om te doen, al bouw ik ze tegenwoordig liever op deze manier. Deze homemade tompoucen zijn zoveel lekkerder! Dit recept is goed voor zo’n 8 grote tompouchen, of 24 kleintjes.
 
Op Koninginnedag aten we ook standaard een tompouce bij mijn oma, wat een heerlijke herinneringen heb ik toch aan dit makkelijke gebakje! Het eten is een vak op zich, zelf eet ik het liefst eerst de onderkant op en daarna pas het laagje met glazuur. Hoe eten jullie hem het liefst?
Tompoucen | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 8 vierkante plakjes bladerdeeg
Voor de Zwitserse room laag
– 250 ml melk
– 50 gram suiker
– Half vanillestokje
– 2 eidooiers
– 1 el bloem
– 200 ml slagroom
– 2 el suiker
– 1,5 gram (1 blaadje) gelatine
Voor de decoratie:
– 200 gram poedersuiker
– Net zoveel water tot je een dikke pasta hebt
-Kleurstof naar keuze
 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Eigenlijk spreekt het voor zich, je neemt plakjes bladerdeeg en snijd die op het formaat wat jij wil. Ik na, vierkante plakjes heb er voor gekozen om ze te halveren, voor een grote tompouce. Wil je mini’s? Halveer de plakjes dan en snijdt ze daarna in drieën. Deze leg je afzonderlijk op de bakplaat. Prik hier royaal gaatjes in. Zelf heb ik pas een prik wieltje gekocht, die erg handig is hierbij. Je mag erg royaal prikken, zoals je ook op de foto ziet. De gaatjes zorgen er voor dat er geen grote luchtbelletjes in je plakjes deeg komen tijdens het bakken. Bak het bladerdeeg in de oven in in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Laat het bladerdeeg afkoelen.

Tompouchen | HandmadeHelen
Terwijl de lapjes bladerdeeg in de oven gaan maak je de banketbakkersroom voor de Zwitserse roomvulling. Breng 250 ml melk met de suiker aan de kook. Halveer het vanillestokje in de lengte, schraap het merg eruit en roer dit door de melk. Roer met een klein beetje melk de eidooiers en de bloem zodat dit een papje wordt. Roer beetje voor beetje de warme melk door dit papje en blijf goed roeren met de garde. Doe je dit niet zul je klontjes krijgen. Wanneer alles gemengd is, giet je alles in de pan en laat je het nog wat indikken op het vuur, circa 2 minuten. Laat het mengsel goed borrelen alsof het hete lava is.
 
Spoel een bord of bakplaat met een opstaande rand af met koud water, giet de banketbakkersroom hierop en laat het afgedekt met plastic folie afkoelen. Hoe platter je kom voor het afkoelen is, hoe sneller dit gaat. Laat hem daarna wat opstijven jn de koelkast.
 

Vullen en decoreren

Klop de slagroom stijf met de suiker en week de gelatine in koud water. Zelf vind ik het prettig bij tompouchen om toch een blaadje gelatine te gebruiken, zodat je zeker weet dat de vulling in de tompouch mooi stevig is. Roer de banketbakkersroom los in een kom. Smelt de gelatine in een pannetje en roer de gelatine door de banketbakkersroom. Spatel de slagroom erdoor en laat de banketbakkersroom licht opstijven door het een minuut of twee te laten staan. Spuit daarna een laagje op de ongeglazuurde helft van de afgekoelde bladerdeeg laagjes. 
 
Voor het glazuur kun je meerdere kanten op. Zelf heb ik een papje gemaakt van zo’n 200 gram poedersuiker met genoeg water tot het de dikte van chocoladepasta had. Het kleuren kan met voedingskleurstof of met bijvoorbeeld bietensap of puree van frambozen die je zeeft waardoor je een klassieke roze tompouce krijgt. Kleur de helft van de bladerdeeg plakjes voor de bovenkant en leg deze bovenop de vulling. Even gladstrijken aan de zijkanten en voila! Garneren kan natuurlijk met wat extra slagroom! 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.