Spinnenweb cupcakes

Oké, nog eentje dan! Volgende week is het Halloween en met deze spinnenweb cupcakes maak je een feestje helemaal af! Helemaal in combinatie met de spinnen koekjes! Op de cupcake zit een lekkere pluk suikerspin, voor het web effect. Het enige nadeel? Suikerspin heeft in een vochtige omgeving de neiging om snel te smelten. Omdat deze cupcakes (gelukkig) niet droog zijn, smelten ze dan ook zichtbaar weg na een minuut of 10. Serveer ze dan ook pas compleet, op het moment van eten.
 
Mijn spinnetjes zijn van plastic, wat ik vooraf ook vermelde aan de eters. Ik kocht ze in een zakje met spinnenweb stof. Na een lekkere was en droogbeurt mochten de spinnen op de suikerspin. Mocht je nu wat meer tijd hebben, of een volledig eetbare cupcake willen maken, maak dan wat spinnetjes van bijvoorbeeld fondant of chocolade. 

Spinnenweb cupcakes | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor 12 cupcakes
– 175 gram bloem
– 50 gram ongezoete cacao
– 225 gram suiker
– ½ tl baksoda
– ½ tl zout
– 175 gram zachte boter
– 2 eieren maat L
– 175 ml melk
– 1 tl vanille extract
Ter decoratie
– Witte suikerspin 
– Nep spinnetjes, of maak deze van fondant of chocolade
 

Bereidingswijze

Deze cupcakes heb ik gebakken op een andere manier dan anders. Normaal mix ik eerst de boter en suiker romig, voor ik de overige ingrediënten toevoeg. Met dit recept van Nick, van ’the scranline’ gaat het helemaal anders. Ook zit er in verhouding vrij veel vocht in. Toch zorgt dit voor een heerlijke smeuïge cupcake! Zeker een blijvertje wat mij betreft.
 
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius. Mix de bloem, cacao, suiker, zout en baksoda en roer dit met een garde tot een egaal lichtbruin mengsel. Voeg dan de zachte boter toe en mix dit op een lage snelheid met de mixer tot je alleen maar fijne kruimels ziet. Klop met de hand de melk, eieren en vanille extract tot een egaal mengsel en voeg dit met een kleine straal bij het bloem en botermengsel terwijl je blijft kloppen op lage snelheid. Met een staande mixer gaat dit het handigst, maar ook met een handmixer kan dit prima. Wanneer je beslag egaal is, mix je het op een hogere snelheid nog zo’n 20 seconden door. Roer het kort met een spatel door, zodat echt alles goed gemengd is.
 
Vul de cupcake papiertjes tot 3/4e vol met het cakebeslag. Voor een dramatisch effect nam ik zwarte papiertjes van het merk Wilton, die erg mooi zwart bleven tijdens het bakken. Bak de cupcakes in 20 tot 25 minuten gaar. Test het eventueel met een prikker, tot er nog een paar kruimels aan je prikker zitten. 
 
De cupcakes zijn goed voor te bereiden. Maak alvast wat plukjes suikerspin en bewaar deze apart in een luchtdichte trommel. Wanneer je de cupcakes serveert, maak je ze af door de suikerspin op de cupcake te drukken met het spinnetje. Op Pinterest zag ik deze cupcakes ook voorbij komen, waarbij er onder op een laagje botercrème werd gespoten. Voor het smelten maakt dit geen verschil, al zal het wat mooier ogen nadat het wat langer staan. 
 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.