Speltcake met appel en frambozen

Heel soms kom je een recept tegen bij een mede blogger, waarvan je weet dat dit precies is wat je zocht! Met nog een beetje speltmeel en een aangebroken fles agavesiroop, was ik op zoek naar een recept waar ik dit in kon verwerken. Bij Cecile, van de Smaak van Cecile kwam ik deze speltcake met appel en frambozen tegen. De perfect combinatie, die naast een beetje zoet ook lekker fris is!
 
Naast spelt, gaat er ook een klein deel gemalen amandelen doorheen. Nu had ik alleen nog gemalen amandelen met vliesje, blanke amandelen kunnen ook goed. Als zoetmiddel gebruik je voor deze cake agavesiroop. Tegenwoordig vind je dit ook in de supermarkt van bijvoorbeeld het merk Melvita, dit merk heeft twee varianten. Een donkere variant ‘donker & rijk’ en een lichte variant die ‘licht & mild’ heet. 
Speltcake met appel en frambozen | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 175 gram (volkoren) speltmeel
– 50 gram amandeelmeel (ik nam met een vliesje)
– 2 tl bakpoeder
– 1 tl kaneel
– Snuf zout
– 100 ml agave siroop (ik nam Melvita donker & rijk)
– 3 eieren maat M
– 100 gram gesmolten boter
– 1 middelgrote appel (ik nam elstar)
– 150 gram frambozen (ik nam diepvries)
 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 155 graden Celsius en begin dan met het smelten van de boter en laat dit daarna even staan. Cecile gebruikte zachte boter, maar gesmolten werkt net zo prettig. Dan mogen de speltmeel, amandelmeel, bakpoeder, kaneel en zout mogen bij elkaar. Roer dit kort door met een garde tot alles goed gemixt is. 
 

In een andere kom roer je de eieren, gesmolten boter en de agave siroop door elkaar. Mix dit met de droge ingrediënten tot een beslag. Schil de appel en rasp deze grof. Samen met ongeveer 100 gram frambozen meng je dit door het beslag. Bekleed een cakevorm met bakpapier en vet de zijkantjes wat in. Verdeel het beslag egaal over de vorm en strooi de overgebleven frambozen bovenop de cake. Bak de speltcake in zo’n 55 minuten goudbruin en gaar, tot een prikker schoon uit het midden van de cake komt.

De cake is smeuiig en niet overdreven zoet. Heerlijk om bij een kop thee te drinken. Bewaar de cake in een luchtdichte trommel zo’n 4 a 5 dagen.

Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.