Blindbakken, wat is dat?

De term blindbakken is misschien niet even duidelijk voor iedereen. Ik hoor vaak grapjes wanneer ik vertel dat de bodem blindgebakken is, met daarop een ongebakken vulling. De meest voorkomende is  ‘Oh doe je met je ogen dicht?’ Tijd om de term wat te verduidelijken dus.
 
Blindbakken is een techniek die je gebruikt bij het bakken, je bakt deeg zonder de uiteindelijke vulling knapperig en gaar. Bijvoorbeeld in deze heerlijke kleine taartjes. Vaak krijg ik de vraag of je het blindbakken kunnen laten zitten. Het antwoord is nee. Wanneer een recept vraagt om blindbakken is daar een hele goede reden voor. 
blindbakken wat is dat

Wat is blindbakken

Blind bakken is het voorbakken of het gaar bakken van deeg voor een taart. Wanneer je iets gaat blindbakken, gebruik je een steunvulling om je taartschep te garen, zonder een vulling mee te bakken. De steunvulling zorgt ervoor dat het deeg niet inzakt, maar je een mooie schelp overhoudt om straks te vullen. Handig voor een tartelete met een bavarois of mousse vulling, of om ervoor te zorgen dat die lekkere quiche geen zompige bodem heeft.
 
Rol het deeg uit tot de gewenste dikte en bekleed de vorm. Prik wat gaatjes met een vork op de bodem, zodat alle lucht eronder kan ontsnappen zonder een bolling te geven. Neem daarna een bakpapiertje en verkreukel dit, zodat je vulling met het bakpapiertje straks echt op het deeg kan liggen. Zorg er voor dat je een bakpapiertje tussen de vulling en het deeg hebt liggen, zodat de steunvulling niet in je deeg bakt.
 
Zelf heb ik jaren ongekookte rijstkorrels gebruikt als steunvulling, maar ik merk toch dat keramische bonen mijn voorkeur hebben. Voor het blindbakken kun je overigens allerlei ongekookte producten gebruiken, zoals bonen, erwten, rijst of zelfs koffiebonen. De gebruikte vulling kun je daarna hergebruiken als steunvulling, maar niet meer eten. 
 
 
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.