Blauwe bessen kruimel cheesecake

Wanneer je me op instagram en facebook volgt, weet je dat ik afgelopen maand een leuk pakketje ontving als bloginsider van Rutger Bakt. Samen met Philadelphia daagde hij me uit om met de roomkaas een heerlijke cheesecake te gaan bakken. Nu staan er nog niet veel cheesecake recepten op de blog en kies ik bij no-bake cheesecake recepten vaak voor mascarpone. Het was me dan ook vrij snel duidelijk dat ik voor een gebakken variant zou gaan! De blauwe bessen kruimel cheesecake was een feit!
 
Met het oog op de lente besloot ik wat citroen en blauwe bessen toe te voegen in mijn cheesecake en wilde ik een mooie kruimellaag bovenop mijn cheesecake bakken. Ja… ik zeg inderdaad wilde, want mijn plannetje lukte niet helemaal. Mijn mengsel was iets aan de dunne kant waardoor de kruimels wat in het cheesecake mengsel zonken. Ondanks dat smaakt hij heerlijk en proef je de kruimels echt wel terug in de cheesecake.
Blauwe bes kruimel cheesecake | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

Voor een 20 cm ronde of vierkante cheesecake
Voor de bodem
– 120 gram biscuitjes
– 70 gram gesmolten boter
Voor de cheesecake
– 340 gram roomkaas
– 100 gram zure room
– 125 gram suiker
– 2 eieren maat L
– Snuf zout
– 1½ tl vanille extract
Voor de blauwe bessen
150 gram blauwe bessen
– 2 tl suiker
– 1 tl bloem
– 2 tl citroensap
Voor de kruimels
– 140 gram bloem
– 75 gram rietsuiker
– 75 gram gesmolten boter
 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 165 graden celsius en bekleed een dichte bakvorm op de bodem met een stukje bakpapier. Een springvorm werkt bij dit recepten niet zo goed, heb hebt dan kans dat er mengsel uit de vorm lekt. Begin dan met het verkruimelen van de biscuitjes voor de bodem. In veel Amerikaanse recepten gebruiken ze Graham crackers maar ik nam de meest simpele biscuitjes die ik kon vinden. Wel bakte ik op zijn Amerikaans de bodem kort voor. Meng daarom de gemalen biscuitjes met de boter en vul de bodem van de bakvorm hiermee. Druk het stevig aan met een lepel en bak het ongeveer 10 minuten.
 
Laat dan de bodem wat afkoelen. Voor het beste resultaat (zonder klontjes) kun je alle ingredienten het best een uur op kamertemperatuur zetten, zodat het beter mengt. Meng de zure room, roomkaas en suiker met een mixer op lage snelheid tot een egaal mengsel. Voeg hier dan de eieren door en mix dit kort tot het opgenomen is. Mijn mengsel was erg dun, maar door zo minimaal mogelijk te mixen zou je mengsel wat dikker moeten blijven.
 

De blauwe bessen en kruimels

De blauwe bessen mogen met de suiker, bloem en citroensap worden gemengd en daarna worden weggezet tot je ze nodig hebt. Ook de kruimels worden meteen meegebakken en moeten dus worden gemaakt. Ik ging voor een makkelijke variant door de bloem en suiker te mengen en de boter te smelten. Roer dit daarna door elkaar tot grove kruimels.
 
Verdeel het cheesecake mengsel over de afgekoelde bodem en verdeel dan evenredig de blauwe bessen in de cheesecake. Ook de kruimels mogen nu worden verdeeld. Hoewel het mooier staat met kruimels die bovenop staan, proef je verder weinig verschil. Maak dan ook niet te dikke kruimels om zinken te voorkomen.
 

Bakken en koelen

Bak de cheesecake in 40 tot 50 minuten gaar, op 165 graden Celsius waarbij de binnenkant nog iets wiebelig mag zijn en de randen donker kleuren. Deze cheesecake hoeft dan ook niet in een waterbad te bakken. Laat hem dan anderhalf uur afkoelen buiten de koelkast en daarna minimaal 4 uur in de koelkast.
 
De cheesecake krimpt wat tijdens het koelen waardoor je met een mesje langs de rand kan om deze wat losser te maken. Zet daarna een snijplank met stukje folie op de bovenkant en kiep hem langzaam om. Als het goed is zakt de cheesecake hierop en kun je hem daarna omdraaien op een net bord en serveren!
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.