Gingerbread huisjes

Dit jaar wilde ik eigenlijk een groot gingerbread huis maken. zo eentje die je ook altijd bij de Amerikaanse kerstvieringen voorbij ziet komen in films en op internet. Met het koekjesboek van Mariëlle Vroome in de aanslag ging ik op zoek naar een gingerbread deeg. In Marielle’s boek staan er twee, eentje ‘gewoon voor de lekker’ en de andere is een bouwdeeg voor huizen. Gezien mijn tijdschema deze decembermaand besloot ik het lekkere deeg te maken en hier mini gingerbread huisjes van de maken. Bij Dille Kamille heb ik jaren geleden al eens een uitsteker voor een mini huisje gekocht, maar dit jaar heb ik hem niet in de winkel zien liggen. Op internet zijn in ieder geval genoeg templates te vinden voor huisjes, of ga creatief zelf aan de slag!
 
Het recept heb ik door de helft gedaan, maar het deeg is ook goed in te vriezen voor een volgende keer. Ik geef jullie dan ook de verhoudingen voor het hele recept. De geur van het deeg deed mij terugdenken aan vroeger, een vage herinnering van wit brood met heerlijke boter en speculaasjes op brood kwam dan ook naar boven. Iedere keer als ik het deeg rook deed het me hier weer aan denken. Best vreemd eigenlijk, zo vaak heb ik dat namelijk niet gegeten vroeger.
Gingerbread huisjes

Wat heb je nodig:

– 150 gram boter op kamer temperatuur
– 125 gram donkerbruine basterdsuiker
– 1 el kaneel 
– 1 el gemberpoeder (of vervang beide el kruiden door 2 el koekkruiden)
– 125 gram stroop (ik nam pannenkoeken stroop, maar golden syrup kan ook)
– 1 ei
– 400 gram bloem
– Snuf zout
Decoratie
– Stukjes candy cane
 

Bereidingswijze

Het maken van het deeg is maar even werk. Mix de boter, suiker en de kruiden tot een romig mengsel met de mixer.  Voeg dan de stroop en het ei hierdoor en mix dit tot het mengsel egaal is. Doe als laatst de bloem en het snufje zout in het mengsel en mix dit met de mixer met deeghaken tot een egaal plakkerig mengsel. Het deeg blijft plakkerig, maar dat is niet erg. Dit komt namelijk door de stroop. Laat het deeg verpakt als een grote schijf van zo’n 1 a 2 cm dikte in folie zo’n 8 uur in de koelkast liggen. Zelf heb ik het deeg ’s avonds gemaakt en de volgende dag pas gebruikt.
 
Verwarm de oven voor op 160 graden Celsius en bekleed een bakplaat met bakpapier. Neem even mini uitsteker of maak zelf een malletje voor een mini huisje. Steek de koekjes uit en bak ze in zo’n 15 tot 20 minuten gaar, dit hangt af van de grootte van je koekjes. Laat ze eerst wat afkoelen op de bakplaat voor je ze naar een rooster verplaatst om volledig af te koelen.
 
Voor het in elkaar zetten van de huisjes maakte ik gebruik van de dikke royal icing waar je het recept bij de hulst koekjes kunt vinden. Ik heb de icing niet verdund, omdat het in elkaar zetten makkelijker gaat met dikke stevige icing. Kijk bij je uitsteker goed hoe hij in elkaar moet, vaak vind je op de achterkant iets van een afbeelding. Zo kan het zijn dat de koekjes beter passen wanneer je de muren aan de binnenkant van de huisjes hebt, of juist aan de achterkant. Bij de uitsteker van Dille Kamille werkt het het best om de muren aan de binnenkant te doen.
 
Versier je huisje met wat verdunde royal icing of gebruik de dikke icing als lijm om wat stukjes candy cane op het dak te plakken. Het leuke van de uitsteker van Dille Kamille is dat hij perfect op de zijkant van je beker past.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.