Chocolate chip roomkaas koekjes

Oké, dat chocolate chip koekjes een favoriet zijn is jullie vast al opgevallen. Ik maakte al verschillende varianten zoals deze met witte chocolade en kaneel, ‘gewone’ chocolate chip koekjes en chocolate chip koekjes met hazelnootmeel. Lange tijd was ik dan ook op zoek naar knapperige koekjes, zoals we ze hier in Nederland vaak eten. In Amerika zijn ze echter dol op zachte chewy koekjes, wat onder andere komt door het toevoegen van maïzena. Hoewel ik daar nog steeds geen echte fan van ben, ben ik dat wel van deze koekjes die ik vond bij Averie Cooks.
 
In de doos die ik van Kroon op het werk ontving zat ook een spuitzak met verse naturel roomkaas van De Zuivelmakers. Een handig idee wat ik nog niet eerder had gezien. Nu ben ik qua bakken soms een grootverbruiker en is een bakje handiger dan een spuitzak, maar voor hapjes is dit echt ideaal. De zak spuit fijn en er is voldoende ruimte om je roomkaas even een beetje te ‘kneden’. De roomkaas die ik kreeg gebruikte ik onder andere om deze heerlijke chocolate chip roomkaas koekjes te bakken, die veel weg hebben van een plakje cake. Zacht en romig, maar heerlijk met chocolade!

Chocolate chip roomkaas koekjes | HandmadeHelenWat heb je nodig:

– 225 gram zachte boter
– 60 gram roomkaas
– 50 gram kristalsuiker
– 140 gram lichtbruine basterdsuiker
– 290 gram bloem
– 1 ei maat L
– 2 tl vanille extract
– 1 el maagzout (baksoda, natriumcarbonaat)
– 2 el maizena
– Snuf zout
– 250 gram chocolade stukjes
 

Bereidingswijze

Voor dit deeg is een staande mixer ideaal. Mix de boter, roomkaas, de suikers, het ei en de vanille op een middelhoge snelheid voor zo’n 5 minuten, tot het licht en luchtig geworden is. Schraap de zijkanten van de kom even goed na zodat je geen losse stukjes boter meer aan de zijkant of onderkant hebt. Voeg dan de bloem, baksoda,  maïzena en het zout toe en mix dit tot een egaal mengsel. Voeg dan de chocolade stukjes toe en meng dit even kort door, tot het evenredig verdeeld is.
 
Laat het deeg minimaal een uur in de koelkast opstijven, voor je er balletjes van draait. Ik nam hier mijn 4 cm ijsknijper voor en haalde daardoor zo’n 38 balletjes deeg uit dit recept. Laat de balletjes daarna nog zo’n 30 minuten in de koelkast opstijven en warm de oven voor op 175 graden Celsius. Het koekjesdeeg laat zich trouwens goed invriezen. De helft van de geschepte balletjes verdween hier in een ziplockzak in de viezer. Laat ze op een bakplaat met bakpapier ontdooien en wanneer ze zacht genoeg zijn om met je handpalm iets in te drukken kun je ze afbakken.
 
Druk de balletjes iets plat met de palm van je hand en bak ze in zo’n 10 minuten gaar. Verspreid ze wel goed over het bakblik, ze lopen namelijk iets uit. De randjes verkleuren iets, de rest iets minder. De koekjes lijken erg opgeblazen wanneer je ze uit de oven haalt. Wanneer ze afkoelen zakken ze in en krijg je mooie grillige koekjes. Laat ze eerst 5 minuten afkoelen op je bakplaat , voor je ze een rekje legt om verder af te koelen. De chocolate chip roomkaas koekjes moeten eerst wat uitharden, waardoor ze steviger worden.
Print Friendly, PDF & Email

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.