Chocolade taart met kersen

Als ik heel eerlijk ben, zal ik hier thuis helaas niet dichterbij een ‘Schwarzwälder Kirschtorte’ komen, dan ik nu deed met deze chocolade taart met kersen. Waarom? Heel simpel, de een houdt van kersen maar niet van chocolade taart, de ander van chocolade taart maar niet van kersen. Een onmogelijk publiek hier thuis om die klassieker eens te maken. Toch werd iedereen erg blij van deze beauty, een rustieke chocolade taart. Mooier kan toch niet?
 
Het idee voor deze taart ontstond al rond Pasen, toen ik op Pinterest de Paastaart van Nigella Lawson voorbij zag komen. Een bloemloze chocolade bodem (glutenvrij!), chocolade room en snoepjes in de vorm van eieren om het af te maken. Het recept heb ik wat aangepast, door wat kirsch toe te voegen en de chocolade room te vervangen door aangevette slagroom. Met letterlijk kersen als de kers op de taart.
Chocolade taart met kersen | HandmadeHelen

Wat heb je nodig:

– 250 gram pure chocolade
– 125 gram boter op kamertemperatuur
– 6 eieren maat M (2 heel, 4 gesplitst)
– 175 gram kristalsuiker (75 gram voor het eigeel, 100 gram voor de eiwitten)
– 1 tl kirsch (of neem hier vanille extract voor)
Voor de decoratie
– 250 ml slagroom
– 80 gram mascarpone
– 4 el suiker
– Pure chocolade schaafsel
– Ongeveer 16 kersen 
 

Bereidingswijze

Mijn chocolade taart heb ik in een 26cm springvorm gebakken. Belangrijk is dat je alleen op de onderkant van de bakvorm wat bakpapier legt en de zijkanten niet invet. De taart laat vanzelf los en wanneer hij breekt is dit niet erg, dit geeft juist dat rustieke uiterlijk aan je taart. Verwarm je oven voor op 180 graden Celsius.
 
Smelt dan au bain marie de chocolade met de boter en laat dit even staan wanneer het volledig is gesmolten. Klop met de mixer de eiwitten beginnend stijf en voeg dan langzaam de 100 gram suiker toe, tot je pieken van je eiwit hebt die hun vorm houden, maar niet te stevig zijn. Door je eiwit te stevig te kloppen mengt het straks moeilijker met je chocolade mengsel. 
 
Klop in een andere kom de eidooiers met 2 hele eieren en de overgebleven suiker tot het lichtgeel van kleur is en in volume verdubbeld. Mix hier dan kort de kirsch doorheen en meng dit met het chocolade mengsel. Voeg dan in drie delen het eiwit toe, zelf mix ik dit het liefst met een garde in zodat het mengsel aan elkaar kan wennen. Spatel dan in twee keer de overige eiwitten in het mengsel, waarbij je langzaam door je kom het mengsel vouwt tot een zo egaal mogelijk mengsel.
 

Bakken van de taart

Bak de taart in zo’n 35 tot 40 minuten, tot de taart is gerezen en niet meer wiebelt in het midden. Het is niet erg als je taart wat scheuren aan de bovenkant heeft, uiteindelijk zal het midden iets inzakken waar de aangevette slagroom perfect in past. Laat de taart afkoelen in de bakvorm op een koelrek, zodat ook de onderkant kan afkoelen. Zet ondertussen alvast de mascarpone uit de koelkast, zodat deze wat op temperatuur kan worden. Plaats de taart na het afkoelen direct op je taartstandaard, waarbij je de los gekomen zijkanten weer aan je taart kunt drukken, alles draagt bij aan het rustieke uiterlijk!
 
Klop dan de slagroom met de suiker tot bijna stevig, roer de mascarpone los. Klop dit nog even mee in het slagroom mengsel tot je de gewenste dikte hebt. Vul het midden van je taart met dit mengsel en strooi hier chocolade schaafsel over. Ontpit de kersen, door net naast het steeltje met de kersenontpitter te gaan, waardoor het steeltje aan de kers blijft, maar er geen pit meer in zit. Decoreer je taart met kersen en serveer! 
 
De taart is qua structuur net een mousse, ook heerlijk dus om als dessert te eten. Na het koelen was hij makkelijker te snijden, maar zolang konden we hier voor het eerste stukje niet op wachten.
Print Friendly, PDF & Email
4 Responses to “Chocolade taart met kersen”
  1. Anne-Marie says:
  2. Jessica says:

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.